Schakel Makelaars
Wierdensestraat 114
7604 BK Almelo

Tel: 0546 810 555
E-mail: almelo@schakel.nl

 

 

Openingstijden kantoor:
Maandag 08.30 – 17.00 uur
Dinsdag 08.30 – 17.00 uur
Woensdag 08.30 – 17.00 uur
Donderdag 08.30 – 17.00 uur
Vrijdag 08.30 – 17.00 uur

Uiteraard zijn wij op afspraak ook ’s avonds beschikbaar!

 

Routebeschrijving:

 

Volg ons:

Schakel Makelaars Almelo - Woningonderhoud

Woningonderhoud: waarom?

Waarom is woningonderhoud nodig? Allereerst zijn huiseigenaren wettelijk verplicht woningonderhoud te verrichten. Daarnaast verkoopt een huis zonder achterstallig onderhoud beter en is een goed onderhouden huis meer waard.

Achterstallig onderhoud beïnvloedt woningwaarde

Achterstallig onderhoud aanpakken is belangrijk voor de woningwaarde. Alleen een specialist (bijvoorbeeld een taxateur) kan de financiële impact van achterstallig onderhoud vaststellen.

Wanneer er veel gelijksoortige woonhuizen in de verkoop staan voor een vergelijkbare prijs en er is een woning met achterstallig onderhoud, zal dit het woonhuis zijn welke het minst snel zal worden verkocht. Een koper kan er dan ook voor kiezen om het achterstallig onderhoud te verwerken in het bod. Het is dan de vraag hoe graag iemand het huis met het achterstallig onderhoud wil hebben.

Voor een koper kan het bovendien lastiger zijn om een hypotheek te krijgen voor een huis met achterstallig onderhoud. Hypotheekverstrekkers verlangen soms een bouwkundig rapport om inzicht te krijgen in de verbouw- en opknapkosten.

Woningonderhoud is verplicht

Volgens de Woningwet zijn huiseigenaren verplicht om zorg te dragen voor woningonderhoud. In het Bouwbesluit staat waaraan een woning moet voldoen als het gaat om veiligheid, gezondheid en bruikbaarheid. Aan oudere woningen worden andere eisen gesteld dan aan nieuwe(re) woningen of uitbreidingen, zoals een aanbouw of opbouw.

De gemeente zorgt ervoor dat de Woningwet wordt nageleefd en houdt zo de kwaliteit van de woningvoorraad op peil. Een inspecteur woningtoezicht beoordeelt of een woning aan de eisen uit het Bouwbesluit voldoet en kan verlangen dat een huiseigenaar achterstallig onderhoud aanpakt om grotere schade te voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan het verwijderen van houtrot in de draagconstructie van een dak.

Het gaat in de Woningwet om bouwtechnische veroudering: de achteruitgang van de gebruikte materialen in je woning. De materialen hebben allemaal een andere levensduur. Hout gaat bijvoorbeeld minder lang mee dan metselwerk. De wet stelt geen eisen aan woontechnische veroudering; denk hierbij aan de verfraaiing van een woning.

Subsidie woningonderhoud

Wil je weten of je subsidie kunt krijgen voor het onderhoud van jouw woning? Projecten voor particuliere woningverbetering zijn meestal te vinden op de website van jouw gemeente. Een aantal gemeenten geven subsidie voor energiebesparende maatregelen. Raadpleeg de energiesubsidiewijzer.

Btw-tarief: 9 % in plaats van 21 %

Voor bepaald woningonderhoud betaal je 9 % btw in plaats van 21 %. Dit geldt alleen als jouw woning ouder is dan twee jaar. De volgende klussen komen hiervoor in aanmerking:
• Schilderen
• Stuken
• Behangen
• Schoonmaken

Bel, mail of app ons.

Wij zijn er voor je!