Schakel Makelaars
Wierdensestraat 114
7604 BK Almelo

Tel: 0546 810 555
E-mail: almelo@schakel.nl

 

 

Openingstijden kantoor:
Maandag 08.30 – 17.00 uur
Dinsdag 08.30 – 17.00 uur
Woensdag 08.30 – 17.00 uur
Donderdag 08.30 – 17.00 uur
Vrijdag 08.30 – 17.00 uur

Uiteraard zijn wij op afspraak ook ’s avonds beschikbaar!

 

Routebeschrijving:

 

Volg ons:

Blog Schakel Makelaars

Woningmarkt koelt eindelijk iets af

Dit kwartaal is er een omslag in de woningmarkt: deze koelt eindelijk iets af. Er zijn het afgelopen kwartaal meer huizen te koop gezet, minder huizen verkocht en de huizenprijs is voor het eerst sinds tien jaar meer dan 2 procent lager dan een kwartaal eerder.

Uit cijfers die de NVM op 7 april jl. presenteerde, valt zeker nog niet op te maken dat de gekte op de huizenmarkt voorbij is, maar wel dat het beeld begint te kantelen. Er werden de laatste drie maanden bijna 29.000 woningen verkocht door makelaars van de grootste branchevereniging, bijna 19 procent minder dan vorig jaar en 18 procent minder dan in het laatste kwartaal van 2021. Terwijl het aanbod juist toenam met 10 procent.

De landelijke gemiddelde verkoopprijs was 428.000 euro. Dat is 2,1 procent lager dan een kwartaal eerder. De vorige keer dat een daling boven de 2 procent kwam was in 2012, toen de huizenmarkt nog kampte met de gevolgen van de laatste crisis. De huizenprijs is wel nog 13,7 procent hoger dan een jaar geleden. Het zal nog wel even duren tot een prijsdaling terug te zien is in de jaar-op-jaar-cijfers. “Er lijkt een lichte bries te waaien door de oververhitte woningmarkt”, vat NVM-voorzitter Onno Hoes samen.

De prijzendaling komt niet helemaal uit de lucht vallen. In het vorige kwartaal werd al duidelijk dat grote groepen woningzoekenden afhaakten omdat ze het geen goed moment vonden om een huis te kopen. Tussen het winnende bod en op een na hoogste bod zat soms wel 50.000 euro. Een steeds kleinere groep kopers bepaalde daarmee de gemiddelde prijs. Daarnaast is de kans groot, dat de invloed van de oorlog in Oekraïne, de stijgende hypotheekrente en de hogere energiekosten een rol spelen in de vraag. De hypotheekrente is voornamelijk de laatste weken fors gestegen en dat heeft invloed op de maximale leencapaciteit van huizenkopers, waardoor zij nu een behoorlijk bedrag minder kunnen lenen dan bijvoorbeeld eind vorig jaar.

Wij merken aan het aantal bezichtigingsaanvragen, dat sommige woningzoekenden een pas op de plaats maken. Voor het eerst in vijf jaar is het aantal bezichtigingen gedaald ten opzichte van een jaar eerder. Hoe dit zich zal gaan ontwikkelen is nog niet bekend.

Wil jij meer informatie of heb je andere vragen? Neem dan contact met ons op.

Bel, mail of app ons voor een eventuele verkoop of bemiddeling bij aankoop! Wij helpen je graag!