Schakel Makelaars
Wierdensestraat 114
7604 BK Almelo

Tel: 0546 810 555
E-mail: almelo@schakel.nl

 

 

Openingstijden kantoor:
Maandag 08.30 – 17.00 uur
Dinsdag 08.30 – 17.00 uur
Woensdag 08.30 – 17.00 uur
Donderdag 08.30 – 17.00 uur
Vrijdag 08.30 – 17.00 uur

Uiteraard zijn wij op afspraak ook ’s avonds beschikbaar!

 

Routebeschrijving:

 

Volg ons:

Kosten Koper

Wat wordt er eigenlijk verstaan onder Kosten Koper (K.K.) en wat kost het?

De vraagprijs van een woning is meestal k.k. maar kan natuurlijk ook v.o.n. zijn. Deze afkortingen staan voor kosten koper (k.k.) en vrij op naam (v.o.n.). Bij de koop van een woning is de grootste kostenpost natuurlijk de koopsom van de woning zelf, hiervoor wil je een hypotheek afsluiten. Daarnaast krijg je ook te maken met kosten koper*, oftewel de extra kosten voor de koper. Maar waar worden deze kosten nou voor betaald?

  • Er worden gemiddelde prijzen gehanteerd.
  • Hier kunnen/mogen geen rechten aan ontleend worden, het is enkel ter informatie en indicatie en
    gelden voor een particuliere koper.
    (Iemand die zakelijk koopt heeft een hogere overdrachtsbelasting (8%). Zonder financiering kopen?
    Dan gelden enkel de notariskosten en de overdrachtsbelasting.
  • Tenzij de koper het pand bijvoorbeeld als belegging koopt, dan geldt ook weer 8%

 
Overdrachtsbelasting: 2% van de koopsom bij eigen bewoning
Notariskosten: € 1.200,-
Taxatiekosten: € 795,-
Hypotheek advieskosten: € 1.500,- – € 3.000,-
Koopsom: € …..

Overdrachtsbelasting

De overdrachtsbelasting bedraagt 2% voor woningen en 8% voor alle andere onroerende zaken zoals bedrijfspanden. Als je bijvoorbeeld een woning koopt voor €2 00.000,- k.k. dan betaal je dus € 4.000,- overdrachtsbelasting, deze kosten zijn voor de koper in dit geval. Woningbezitters en starters hoeven vanaf 2021 eenmalig de overdrachtsbelasting niet te betalen mits de leeftijd 18-35 is en de koopsom niet hoger is dan € 400.000,-. Meer informatie vind je op de website van de Rijksoverheid.

Notariskosten

De notaris regelt de overdracht van de woning en moet daarvoor betaald worden, bij kosten koper betaald de koper de notaris. Vrijwel altijd mag de koper ook de notaris kiezen, de exacte kosten verschillen per notariskantoor. Naast de leveringsakte teken je bij de notaris ook de hypotheekakte, als je een hypotheek neemt natuurlijk. De kosten voor de hypotheekakte komen nagenoeg altijd voor rekening van de koper, kosten koper of niet.

In veel gevallen maakt de notaris ook kosten voor de verkopende partij, de hypotheek van de verkoper wordt namelijk geroyeerd als de woning van eigenaar wisselt. De notaris controleert of de hypotheek is afgelost en geeft het kadaster opdracht om de hypotheek uit het register te schrappen.

Kadastrale kosten

Wanneer een woning van eigenaar wisselt ben je verplicht dit door te geven aan het kadaster, veelal regelt de notaris dit. Het kadaster wijzigt de eigenaar en de hypotheekrechten, de kosten hiervoor zijn ook voor rekening van de koper. Bovenstaande kosten zijn de verplichte kosten die bij een kosten koper transactie door de koper worden betaald. Naast de verplichte kosten maak je als koper vaak andere kosten om een woning te kopen, hieronder een kleine opsomming van de overige kosten.

Makelaarskosten

Niet alleen de verkoper kan een makelaar inschakelen, ook de koper kan ervoor kiezen om te werken met een aankoopmakelaar. Een aankoopmakelaar is een makelaar die handelt in het belang van de koper en voorziet de koper van advies in een van de grootste aankopen van zijn leven. Een aankoopmakelaar is uiteraard niet gratis.

Hypotheekadvies

Een hypotheekadviseur helpt je als koper aan een hypotheek om de woning te kunnen betalen. Zo weet je hoeveel hypotheek je kan krijgen en hoeveel eigen geld je nodig hebt om een woning te kopen. Niet alleen de hoogte van de hypotheek maar ook de hypotheekvorm en de voorwaarden zijn een belangrijk deel van de lening.

Nationale hypotheek garantie (NHG)

Op langere termijn kan het geld opleveren, maar de afsluitprovisie (0,7% in 2021) van NHG zijn kosten waarmee je rekening moet houden.

Gevalideerd taxatierapport

Voor het verkrijgen van een hypotheek is in de meeste gevallen een gevalideerd taxatierapport noodzakelijk. Dit is een taxatierapport dat is gevalideerd door een validatie-instituut en wordt door geldverstrekkers geaccepteerd. Het NWWI is bijvoorbeeld een validatie-instituut dat door alle geldverstrekkers wordt geaccepteerd.

Bouwkundige keuring

Middels een bouwkundige keuring heb je als koper meer zekerheid over de aankoop van je nieuwe woning, vooral op bouwkundig gebied. Het is een kleine investering maar kan mensen behoeden van slechte aankopen.

Bankgarantie

In de meeste koopovereenkomsten is opgenomen dat de kopende partij een bankgarantie moet deponeren op een derde-rekening van de notaris, meestal is dit 10% van de koopsom van de woning. De hypotheekverstrekker verzorgt desgewenst de bankgarantie maar brengt hiervoor wel kosten in rekening.

Een vuistregel is dat de kosten koper inclusief de meest gebruikte overige kosten samen grofweg 6% bedragen van de koopsom.

Wil jij meer informatie of heb je andere vragen over kosten koper? Neem dan contact met ons op.

Bel, mail of app ons voor een eventuele verkoop of bemiddeling bij aankoop! Wij helpen je graag!