Schakel Makelaars
Wierdensestraat 114
7604 BK Almelo

Tel: 0546 810 555
E-mail: almelo@schakel.nl

 

 

Openingstijden kantoor:
Maandag 08.30 – 17.00 uur
Dinsdag 08.30 – 17.00 uur
Woensdag 08.30 – 17.00 uur
Donderdag 08.30 – 17.00 uur
Vrijdag 08.30 – 17.00 uur

Uiteraard zijn wij op afspraak ook ’s avonds beschikbaar!

 

Routebeschrijving:

 

Volg ons:

Blog Schakel Makelaars April 2023

Wat is nou de status van de woningmarkt?

De koopmarkt wordt iets vriendelijker bij een nog steeds krap aanbod. Kopers staan voor hogere financieringslasten. Woningverkopers krijgen iets minder betaald voor hun woning dan de vraagprijs. Nieuwbouwproductie en nieuwbouwverkopen laten een forse afname zien. Dat is de essentie van de huidige woningmarkt en de analyse over het eerste kwartaal van 2023.

De verkopen zijn ten opzichte van vorig jaar gemiddeld met 9% afgenomen, maar het woningaanbod is verdubbeld.

De gemiddelde verkoopprijs van een bestaande woning is in het eerste kwartaal van 2023 394.000 euro en is een daling van 3,6% ten opzichte van het vierde kwartaal 2022 en 8,2 % ten opzichte van het eerste kwartaal van 2023.

Wat houdt dit precies?

Voor de woningkoper gaat de markt er wat zonniger uitzien met een prijs die dit kwartaal weer wat is gedaald. Dat is een normale correctie op de enorme prijsstijgingen van de afgelopen jaren. Iedereen voelde wel aan dat een prijsstijging van 20% per jaar niet houdbaar zou zijn.

We zien ook dat het woningaanbod toeneemt, maar spreken van een gezond evenwicht tussen aanbod en vraag is helaas nog geen sprake. Kopers krijgen wel wat meer keuze uit een betaalbaarder aanbod. Daar staat alleen een gestegen hypotheekrente tegenover die voor een hogere netto maandlast zorgt. Voor een grote groep kopers lukt het dus nog niet om iets geschikts aan te kopen.

Kijken we naar de ontwikkeling van het aankomend nieuwbouwaanbod dat gebouwd en opgeleverd wordt, dan baat dit zorgen. Plannen komen regelmatig niet in de verkoop of worden eruit gehaald door achterblijvende verkoopresultaten. Die aantallen zijn dramatisch laag terwijl ze keihard nodig zijn. Want zonder beweging en doorstroming gaat de woningmarkt op slot en dat is funest voor kopers en verkopers.

Al met al kunnen we spreken van een normaliserende markt, maar we zijn er nog zeker niet. De krapte zal nog een tijdje aanhouden, maar de huizenprijzen zullen dit jaar nog verder dalen en waarschijnlijk in 2024 stabiliseren. Hierdoor zal de markt weer aantrekkelijk worden voor een grote doelgroep.

Meer informatie?

Wil je meer informatie of heb je vragen?
Bel, mail of app ons, wij helpen je graag!