Schakel Makelaars
Wierdensestraat 114
7604 BK Almelo

Tel: 0546 810 555
E-mail: almelo@schakel.nl

 

 

Openingstijden kantoor:
Maandag 08.30 – 17.00 uur
Dinsdag 08.30 – 17.00 uur
Woensdag 08.30 – 17.00 uur
Donderdag 08.30 – 17.00 uur
Vrijdag 08.30 – 17.00 uur

Uiteraard zijn wij op afspraak ook ’s avonds beschikbaar!

 

Routebeschrijving:

 

Volg ons:

Schakel Makelaars Blog - Een woning kopen

Tips voor kopers en verkopers in een veranderende huizenmarkt

Deze blog biedt praktische tips voor zowel kopers als verkopers die te maken hebben met de dynamiek van de huizenmarkt anno 2024, inclusief hoe ze zich het beste kunnen voorbereiden op veranderingen.

In een veranderende huizenmarkt zijn er verschillende tips voor zowel kopers als verkopers om succesvol te zijn. Voor kopers geven wij graag onderstaande tips mee:

  1. Wees flexibel: Met veranderingen in de markt kan het nodig zijn om je zoekcriteria aan te passen. Wees bereid om compromissen te sluiten.
  2. Wees voorbereid: Zorg ervoor dat je financiën op orde zijn en dat je vooraf bent goedgekeurd voor een hypotheek. Dit kan je helpen om snel te handelen wanneer je een geschikt huis vindt.
  3. Doe grondig onderzoek: Verdiep je in de buurt, vergelijk prijzen en houd rekening met toekomstige ontwikkelingen die de waarde van het onroerend goed kunnen beïnvloeden.
  4. Schakel een professional in: Een ervaren makelaar kan je begeleiden door het proces, ontzorgen en helpen bij het identificeren van goede deals.

 

Naast deze tips hebben we ook nog een aantal positieve punten voor de koper.

Zo is er meer ruimte door stijgende inkomens. In 2024 zullen veel werkenden een salarisverhoging krijgen. In sommige gevallen zijn hier al afspraken over gemaakt in bijvoorbeeld een cao. De verwachting is wel dat voor beroepen waar nog nieuwe cao-afspraken voor gemaakt moeten worden, de stijging minder hoog zal zijn dan in 2023. Dat komt doordat de inflatie in 2024 een stuk lager gaat uitvallen.

Verwachte dalende hypotheekrentes. Hoe lager de rente, hoe lager de hypotheeklasten zijn en hoe meer hypotheek je dus kunt krijgen. Wij verwachten dat de dalende tendens bij de hypotheekrentes van de laatste maanden een vervolg krijgt in 2024. Maar dat is natuurlijk nooit zeker en het blijft afwachten tot welk percentage de rente dan gaat dalen.

Gunstigere hypotheeknormen voor bepaalde huishoudens. Vanaf 1 januari 2024 gelden nieuwe hypotheeknormen. Voor sommige huishoudens betekent dit, dat ze meer kunnen lenen. Anderen kunnen juist iets minder lenen bij eenzelfde inkomen en rente. Maar er zijn twee maatregelen die in ieder geval voor bepaalde huishoudens en woningen de prijzen opdrijven:

  • De meeste alleenstaanden kunnen € 16.000,- extra lenen. Omdat het hier om een vast bedrag gaat, is het effect hiervan voor de lagere inkomens groter dan voor de hogere inkomens. Deze maatregel zal dan ook voor “goedkopere” woningen een groter effect hebben op de prijzen.
  • Voor woningen met een goed energielabel kunnen mensen meer lenen. Voor een woning met een A of B label is dat € 10.000,- extra. Ook hiervoor geldt dat het om een vast bedrag gaat dat meer effect zal hebben voor huishoudens met lagere inkomens en “goedkopere” woningen.

 

Voor verkopers hebben wij de volgende praktische tips:

  1. Prijs strategisch: Wees realistisch over de waarde van je woning en houd rekening met recente veranderingen in de markt. Een te hoge prijs kan potentiële kopers afschrikken.
  2. Investeer in presentatie: Zorg ervoor dat je huis aantrekkelijk is voor potentiële kopers. Dit kan betekenen dat je kleine reparaties uitvoert, je huis schoonmaakt en aantrekkelijke foto’s maakt voor de advertentie.
  3. Wees flexibel met onderhandelingen: In een veranderende markt kunnen onderhandelingen langer duren en kunnen kopers veeleisender zijn. Wees bereid om compromissen te sluiten om de verkoop te stimuleren.
  4. Verduurzaam: Verbeter de energie-efficiëntie van je huis (indien nodig). Denk hierbij aan isolatie van muren, vloeren, dak en beglazing of plaats zonnepanelen. Een hoger energielabel verkoopt nu eenmaal beter.

 

Wil jij misschien meer informatie over hoe wij jou kunnen begeleiden in de aankoop van jouw nieuwe (t)huis? Of de verkoop van jouw geliefde woning? Neem dan contact met ons op en maak een afspraak. Wij en de koffie staan voor je klaar!