09 mrt Nieuwe WOZ-waarde ontvangen? Wat je moet weten over de WOZ.
In januari of februari is de WOZ-beschikking weer op de mat gevallen. Omdat de huizenprijzen flink zijn gestegen, vallen veel WOZ-waarden hoger uit. Hoe kun je controleren of deze WOZ-waarde klopt? En heeft het in jouw situatie zin om bezwaar te maken?
Wat is eigenlijk de WOZ?
De Wet WOZ staat voor Wet waardering onroerende zaken en regelt de waardebepaling van woningen en andere onroerende zaken in Nederland. Uitgangspunt voor het vaststellen van de WOZ-waarde van een huis is de geschatte marktwaarde op de peildatum: 1 januari van het vorige jaar. Hiervoor kijken gemeenten naar verkoopcijfers en naar kenmerken van een woning, zoals de ligging, inhoud en oppervlakte.
De WOZ-waarde is telkens een jaar geldig. De waarden zijn openbaar, zodat iedere huiseigenaar de waarde van zijn huis makkelijk kan vergelijken met de waarde van andere woningen. Je kunt de waarde zelf controleren op www.wozwaardeloket.nl Klopt de waarde niet? Maak dan bezwaar.
Waarom een juiste WOZ-waarde belangrijk is
Omdat de hoogte op een aantal zaken invloed heeft, is het belangrijk dat de waarde klopt:
- Gemeenten, waterschappen en de Belastingdienst gebruiken de WOZ-waarde als basis voor het heffen van verschillende belastingen. Gemeenten voor de onroerendezaakbelasting (ozb), afvalstoffenheffing en soms rioolheffing. De Belastingdienst voor bijvoorbeeld de inkomstenbelasting (via het eigenwoningforfait), schenkbelasting en erfbelasting voor woningen. Bij een hogere waarde betaal je vaak meer belasting.
- Bij de koop of verkoop van een huis kan de WOZ-waarde een rol spelen bij de onderhandelingen. Een verkoper heeft bijvoorbeeld belang bij een hoge waarde.
- Een hogere waarde kan betekenen dat je hypotheekrente omlaag kan, als het risico voor de geldverstrekker afneemt.
WOZ-waarde controleren
Bij een hogere WOZ-waarde betaal je vaak meer belasting, zoals onroerende zaak belasting. Belangrijk dus om te controleren of de WOZ-waarde klopt. Dit kun je op een aantal manieren doen:
- Kijk naar referentieobjecten. Gebruik hiervoor de website www.wozwaardeloket.nl.
- Als je je woning rond de waardepeildatum (1 januari 2019) hebt gekocht en je hebt tot 1 januari 2020 niets veranderd aan de woning, dan zal de WOZ-waarde gelijk zijn aan de aankoopprijs. Of
- Via een waardebepaling of een taxatie.
De uitkomst kun je meteen gebruiken om eventueel bezwaar tegen de WOZ-waarde te onderbouwen.
Wil je meer weten over de WOZ of heb je hulp nodig bij het maken van bezwaar?
Bel of mail ons. We staan voor je klaar.