Schakel Makelaars
Wierdensestraat 114
7604 BK Almelo

Tel: 0546 810 555
E-mail: almelo@schakel.nl

 

 

Openingstijden kantoor:
Maandag 08.30 – 17.00 uur
Dinsdag 08.30 – 17.00 uur
Woensdag 08.30 – 17.00 uur
Donderdag 08.30 – 17.00 uur
Vrijdag 08.30 – 17.00 uur

Uiteraard zijn wij op afspraak ook ’s avonds beschikbaar!

 

Routebeschrijving:

 

Volg ons:

Schakel Makelaars Kopers blijven overbieden op oververhitte woningmarkt

Kopers blijven overbieden op oververhitte woningmarkt

Uit onderzoek van Makelaarsland is gebleken dat onder meer dan duizend mensen met een koophuis, een kwart zich aan het oriënteren is op het kopen van een ander huis. En dat kost geld op deze markt, véél extra geld.

Bijna 70% van de mensen met een koophuis denkt momenteel meer dan €20.000,- boven de vraagprijs voor een huis te moeten bieden om überhaupt kans te maken. Een groot deel daarvan denkt zelfs dat meer dan €30.000,- nodig is.

De woningmarkt is en blijft overspannen. Ook deze maand blijkt weer uit data dat het afkoelen van de huizenmarkt vooralsnog niet in zicht is. Ook in de vakantiemaand augustus wordt er doorgeboden boven de vraagprijs; weer driekwart van de uitgebrachte biedingen lagen boven de vraagprijs. Inmiddels stabiliseert het aantal biedingen boven de vraagprijs zich op 76%. In 2020 was het percentage al iets meer dan de helft van kopers die overbieden, maar in 2019 was het nog minder dan 40%.

Overbieden blijft aan de orde van de dag

Dat mensen flink de portemonnee moeten trekken voor een nieuw huis, is ook doorgedrongen tot de huizenbezitters die hebben meegewerkt aan het onderzoek. De overgrote meerderheid denkt minstens tienduizenden euro’s boven de prijs te moeten gaan zitten om ertussen te komen. Het zijn behoorlijk forse bedragen die maar weer aangeven in wat voor gekke tijd we zitten.’

Van die overgrote meerderheid denkt 37% met €20.000 tot €30.000 overbieden een kans te maken. De rest zit daar nog flink boven. Zo denkt 18% dat het met €30.000 tot €40.000 lukt. Andere huizenbezitters denken zelfs nog dieper in de buidel te moeten tasten.

Nederlander naïef?

Ook het aantal bezichtigingen per verkochte woning is de afgelopen zomermaanden hoog gebleven. Uit data blijkt dat er van juni tot en met augustus gemiddeld nog steeds 12 bezichtigingen per verkochte woning hebben plaatsgevonden. Het jaarlijkse gemiddelde is nog hoger en komt uit op 14 bezichtigingen per verkochte woning.
Bijzonder is dat eigenaren van een koophuis de situatie momenteel iets rooskleuriger lijken voor te stellen. 69% van de respondenten denkt nog steeds dat zij er, na minder dan 10 bezichtigingen, in slagen om een huis te kopen. 11% denkt wel tussen de 10 en 20 bezichtigingen nodig te hebben. De rest weet het niet of denkt dat het nog langer zal duren.

Doorlooptijd korter dan kort

In tegenstelling tot de aankoop van een huis verwachten mensen wel een stuk sneller te slagen in het verkopen van een huis. Na het plaatsen van het ‘Te Koop’ bord in de tuin denkt 21% inmiddels dat het mogelijk is om binnen zeven dagen z’n huis kwijt te zijn. Nog eens een kwart schat in het binnen twee weken te kunnen regelen. 31% geeft aan hier niet langer dan een maand over te doen. 23% denkt er langer dan een maand over te doen, of geeft aan simpelweg geen inschatting te kunnen maken.
Overbieden is haast niet meer weg te denken bij het kopen van een huis, maar bedenk je goed of het huis wel écht zoveel geld waard is. En als je dat lastig vindt, dan kun je altijd een aankoopmakelaar inschakelen. Die helpt je bij het maken van moeilijke, grote keuzes.

Bel, mail of app ons voor een eventuele verkoop of bemiddeling bij aankoop! Wij helpen je graag!