Schakel Makelaars
Wierdensestraat 114
7604 BK Almelo

Tel: 0546 810 555
E-mail: almelo@schakel.nl

 

 

Openingstijden kantoor:
Maandag 08.30 – 17.00 uur
Dinsdag 08.30 – 17.00 uur
Woensdag 08.30 – 17.00 uur
Donderdag 08.30 – 17.00 uur
Vrijdag 08.30 – 17.00 uur

Uiteraard zijn wij op afspraak ook ’s avonds beschikbaar!

 

Routebeschrijving:

 

Volg ons:

Energielabel woningen

Het energielabel en hypotheken

In de huidige woningmarkt is het energielabel van een woning niet alleen een belangrijke factor voor de duurzaamheid en energiekosten, maar speelt het ook een belangrijke rol bij het verkrijgen van een hypotheek. In deze blog bespreken we wat een energielabel is, hoe het jouw hypotheek beïnvloedt, en waarom het de moeite loont om te investeren in een energiezuinig huis.

Wat is een Energielabel?
Een energielabel geeft aan hoe energiezuinig een woning is. Het loopt van A (zeer energiezuinig) tot G (zeer energie-onzuinig). Dit label wordt bepaald door verschillende factoren, zoals isolatie, verwarming, ventilatie en de aanwezigheid van zonnepanelen. Het doel is om kopers en huurders te informeren over het energieverbruik en de bijbehorende kosten van de woning.

Het Energielabel en Hypotheken

Hypotheekrentevoordeel
Energiezuinige woningen komen vaak in aanmerking voor een lagere hypotheekrente. Banken en andere hypotheekverstrekkers bieden soms speciale ‘groene’ hypotheken aan voor huizen met een energielabel A of B. Dit betekent dat kopers van energiezuinige woningen kunnen profiteren van lagere maandlasten.

Verhoogde Leencapaciteit
Sommige hypotheekverstrekkers bieden ook een hogere leencapaciteit voor energiezuinige woningen. Dit houdt in dat je meer kunt lenen voor de aankoop van een woning met een hoog energielabel, omdat de maandelijkse energiekosten lager zijn en er meer ruimte in jouw budget is voor hypotheeklasten.

Subsidies en Leningen
De Nederlandse overheid stimuleert energiebesparing door subsidies en gunstige leningen beschikbaar te stellen voor energiebesparende maatregelen. Dit kan van invloed zijn op jouw hypotheek, omdat investeringen in duurzaamheid de waarde van jouw woning verhogen en jouw maandelijkse lasten kunnen verlagen. Voorbeelden zijn de Energiebespaarlening en de Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE).

Waarom Investeren in een Energiezuinig Huis?

Lagere Energiekosten
Een woning met een hoog energielabel verbruikt minder energie, wat resulteert in lagere maandelijkse energiekosten. Dit is niet alleen goed voor jouw portemonnee, maar ook voor het milieu.

Waardevermeerdering van de Woning
Energiezuinige woningen zijn aantrekkelijker op de markt en behouden vaak hun waarde beter. Bij verkoop kan een hoog energielabel een sterk verkoopargument zijn, waardoor jouw woning sneller en mogelijk voor een hogere prijs verkocht kan worden.

Duurzaamheid en Comfort
Energiezuinige woningen zijn meestal comfortabeler om in te wonen. Ze hebben een betere isolatie en efficiënte verwarmings- en koelsystemen, wat resulteert in een aangenaam binnenklimaat.

Tips voor Verbetering van het Energielabel
Isolatie: Verbeter de isolatie van dak, muren en vloeren.
HR++ Glas: Vervang enkel of dubbel glas door HR++ glas.
Zonnepanelen: Installeer zonnepanelen om duurzame energie op te wekken.
Warmtepomp: Overweeg de installatie van een warmtepomp voor efficiënte verwarming.
Ventilatiesysteem: Zorg voor een goed ventilatiesysteem om energieverlies te minimaliseren.

Conclusie
Het energielabel van een woning speelt een steeds belangrijkere rol bij het verkrijgen van een hypotheek. Een hoog energielabel kan niet alleen leiden tot lagere hypotheekrentes en een hogere leencapaciteit, maar het verhoogt ook de waarde en het comfort van jouw woning. Investeren in energiezuinige maatregelen is daarom een slimme keuze voor zowel jouw financiën als het milieu.

Ben je op zoek naar een nieuwe energiezuinige woning?
Neem dan contact met ons op of maak een afspraak om de mogelijkheden te bespreken.
Wij en de koffie staan voor je klaar!