10 feb Bouwtechnische keuring: voorkom verrassingen
Stel, je bent zover om je eerste (of tweede) huis te kopen, maar twijfel je aan de bouwkundige staat hiervan. Dan is het wellicht verstandig om een onafhankelijke bouwtechnische keuring te laten uitvoeren. Lees hieronder hoe je onaangename verrassingen kan voorkomen.
Wanneer laat je een keuring uitvoeren?
’Er zijn twee momenten waarop je een bouwkundige keuring kunt laten uitvoeren. Allereerst voordat je een koopovereenkomst tekent. Zo weet je voordat je daadwerkelijk tot aankoop overgaat waar je aan toe bent.’ Aldus Gert van Kesteren van Bouwadviesbureau Van Kesteren.
‘Maar gebruikelijker is het om eerst het voorlopig koopcontract te tekenen en hier in de ontbindende voorwaarden op te laten nemen, dat je een voorbehoud maakt over de uitkomst van de keuring die je gaat laten uitvoeren. Mocht blijken dat er allerlei minder zichtbare gebreken zijn en dat de kosten om deze gebreken aan het huis te repareren het bedrag overstijgen wat je hebt afgesproken in de ontbindende voorwaarden. Dan heb je een reden om de koop te ontbinden. Bij een ouder huis is het niet onverstandig om tijdens het proces van aankoop van een woning het huis te laten inspecteren op gebreken. Een bouwkundige keuring is een aanrader en zeker de kosten waard. Verborgen gebreken, zoals lekkages, houtworm of houtrot, komen dan aan het licht. Het bouwkundige onderzoeksrapport geeft samen met het taxatierapport een objectief beeld van de waarde van het huis.’
Wie voert de bouwkundige keuring uit?
Een Bouwtechnische keuring is een onafhankelijke, visuele keuring van een bestaande woning. Door deze keuring krijg je op hoofdlijnen een beeld van de bouwkundige staat van de woning en inzage in de kosten om het huis in goede staat te brengen. De kosten worden uitgesplitst in directe kosten, kosten op termijn en woningverbetering. De bouwkundige keuring wordt uitgevoerd door een bouwkundig adviesbureau, zoals dat van Gert van Kesteren, maar welke moet je nu kiezen? Dit mag je helemaal zelf bepalen. Een voorbeeld van een website waarop je een bouwkundig adviesbureau bij jou in de buurt kunt vinden is www.nubouwkundigekeuring.nl. Wanneer je gebruik maakt van een aankoopmakelaar zou je die ook eens kunnen vragen of zij nog een goed adviesbureau weten. Daarnaast zijn er verschillende onafhankelijke instanties die je een dergelijke keuring kunt laten uitvoeren.
Extra: de energie check
Bij de Bouwtechnische keuring ontvang je ook een Energiecheck. Daarmee krijg je een indicatie van mogelijkheden om de gekeurde woning energiezuiniger te maken. Zo ben je niet alleen op de hoogte van de bouwkundige staat van de woning, maar weet je ook direct waar energiewinst te behalen is.
Zijn de kosten van een bouwkundige keuring aftrekbaar?
Ja, de kosten voor de bouwkundige keuring zijn aftrekbaar als deze kosten zijn gemaakt voor het afsluiten van de hypotheek voor het kopen of verbouwen van je huis.
Meer informatie?
Bel of mail ons. We staan voor je klaar.