06 apr Asbestdaken wel of niet verboden
Hoe zit het ook alweer?
De overheid wilde asbesthoudende daken per 2025 verbieden, omdat uit het advies van de Gezondheidsraad in 2010 bleek, dat asbest gevaarlijker is dan eerst werd gedacht. Asbesthoudende daken zijn in principe de laatste grootste bron van asbestvezels. Maar zo’n overhaaste beslissing vanuit de overheid, was dat wel uitvoerbaar?
Is er dan nu wel of geen verbod?
Voor veel huiseigenaren was de manier waarop het kabinet het verwijderen van asbestdaken verplicht wilde maken onhaalbaar en / of uitvoerbaar. Helemaal als ze geen beroep kunnen doen op financiële steun of hulp bij de uitvoering. Het verbod is er uiteindelijk niet gekomen. Na een debat in de Eerste Kamer vorig jaar is het nu definitief van tafel geveegd. Echter betekent dit niet, dat er in de toekomst geen plannen worden gemaakt voor het verwijderen van de asbestdaken. Zo wil het ministerie van Milieu en Wonen, dat er een samenwerkingsovereenkomst komt tussen Provincies, Gemeenten, belangenbehartigers en maatschappelijke organisaties, zoals Vereniging Eigen Huis, wat moet resulteren in een versnelde afbouw.
Waarom is deze overeenkomst nog niet getekend?
De belangrijkste reden is, dat er geen financiële tegemoetkoming komt vanuit de overheid om de sanering betaalbaar te maken. Zo wil het kabinet wel een speciaal fonds voor huiseigenaren voor het verwijderen van de asbestdaken. Maar zoals het er nu uitziet, gaat het om een lening dat later terugbetaald moet worden.
Voor veel organisaties is dit onacceptabel, zij vinden dat asbestsanering voor huiseigenaren goedkoper moet worden gemaakt door bijvoorbeeld een financiële tegemoetkoming. Innovatie kan ook zorgen voor een verlaging van de kosten. De huidige manier van asbestsanering wordt bepaald door de asbestbranche, hierdoor geven zij aan wat wel of niet geschikt is. Innovaties moeten ervoor zorgen, dat er meer veilige en betaalbare manieren komen om asbestdaken te verwijderen.
Asbestdak vervangen?
Hoe ouder een asbestdak, hoe groter de kans dat er asbestvezels vrijkomen. Het is daarom verstandig om je asbestdak in de nabije toekomst te verwijderen.
Voor het verwijderen van asbestdaken, gelden een aantal regels:
Eigenaren zijn zelf verantwoordelijk voor het verwijderen van hun asbestdak.
Je moet een sloopmelding bij de gemeente informeren. Schakel je een gecertificeerd asbestbedrijf in? Vraag dan of dat bedrijf de sloopmelding bij de gemeente voor je doet.
Denk je erover om zelf asbestmateriaal te verwijderen? Lees dan eerst de voorwaarden op de website van Milieu Centraal, want dit mag niet altijd. Voorbeelden van enkele situaties waarin je een gecertificeerd asbestverwijderingsbedrijf in móet schakelen zijn als:
– je asbestdak al is beschadigd;
– je asbestdak groter is dan 35m2;
– je asbesthoudende dakleien hebt op het dak;
– het asbestdak op een bedrijfspand ligt.
De gemeente kan zelf extra regels hebben hiervoor. Vraag het daarom altijd na bij jouw gemeente.
Wil je meer weten over asbestdaken?
Bel of mail ons. We staan voor je klaar.