Schakel Makelaars
Wierdensestraat 114
7604 BK Almelo

Tel: 0546 810 555
E-mail: almelo@schakel.nl

 

 

Openingstijden kantoor:
Maandag 08.30 – 17.00 uur
Dinsdag 08.30 – 17.00 uur
Woensdag 08.30 – 17.00 uur
Donderdag 08.30 – 17.00 uur
Vrijdag 08.30 – 17.00 uur

Uiteraard zijn wij op afspraak ook ’s avonds beschikbaar!

 

Routebeschrijving:

 

Volg ons:

Afschaffing overdrachtsbelasting Schakel Makelaars

Afschaffing overdrachtsbelasting: Wordt het nu beter voor starters op de woningmarkt?

Afgelopen vrijdag lekte het nieuws dat het kabinet voornemens is om per 1 januari 2021 de overdrachtsbelasting voor starters af te schaffen. Daarentegen wordt de overdrachtsbelasting voor mensen die een tweede woning willen aankopen verhoogd naar 8%.

Is dit de oplossing voor de starters?

Waarschijnlijk niet, want het woningtekort is namelijk de oorzaak. Het echte probleem voor starters om een passende en betaalbare woning te vinden is het grote woningtekort waarmee we in Nederland te maken hebben. Het lage aanbod zorgt ervoor, dat de prijzen van woningen stijgen. Waarom wordt er niet meer gebouwd? En als er al gebouwd wordt, waarom dan op de verkeerde plek met een verkeerd aanbod voor de starter?

Overdrachtsbelasting

Het afschaffen van de overdrachtsbelasting voor starters klinkt natuurlijk heel sympathiek en lijkt een goede stap om starters te steunen. Toch zal deze maatregel om starters te helpen onvoldoende zijn.

Het verlagen van de overdrachtsbelasting voor starters en het verhogen van de overdrachtsbelasting voor beleggers zou als doel moeten hebben om de toegankelijkheid voor starters op de woningmarkt te stimuleren en het aankopen van woningen door particuliere beleggers te ontmoedigen. Echter blijkt uit een onderzoek, dat het verlagen van de overdrachtsbelasting voor starters en het verhogen daarvan voor beleggers nadelige effecten heeft. Het zorgt voor verschuiving van vraag naar woningen, terwijl het probleem ligt in het te beperkte aanbod van woningen.

Sommige woningmarkt experts roepen al dat door het afschaffen van de overdrachtsbelasting hogere koopsommen ontstaan omdat men weet dat starters dan meer kunnen bieden.

Middenhuur

Als particuliere beleggers af zien van het kopen van een tweede huis voor verhuur, heeft dit direct effect op het aanbod in het middenhuur segment: dat wordt namelijk kleiner. Deze maatregel leidt ook tot het verhogen van de huren ter compensatie van de overdrachtsbelasting. Starters die niet in aanmerking komen voor sociale huur maar te weinig verdienen om een woning te kopen, waar komen die dan terecht? Ja, juist in de middenhuur. Daar moet dan wel weer aanbod zijn.

Starters kopen voor het eerst in hun leven een huis en hebben niet alleen op financieel gebied deskundige ondersteuning nodig, maar ook advies over prijs, ligging en bouwkundige staat van een huis en dat kunnen wij als makelaar bij uitstek geven. Een aankoopmakelaar kan je hierbij van A tot Z begeleiden.

Heb je vragen?

Bel, mail of app ons.

Wij zijn er voor je!